הרשימה הבאה מסכמת בקצרה את הנושא של חיפוש פטנטים וידע קודם. היא מתארת מהו חיפוש פטנטים ולמה הוא נדרש, היכן לבצע חיפוש פטנטים, כיצד מבצעים חיפוש פטנטים, מה מייחד את מנוע החיפוש של גוגל משאר המנועים לחיפוש פטנטים, ומהם הסוגים של חיפוש פטנטים.

חיפוש פטנטים – מה זה ולמה הוא נדרש

הקריטריון הבסיסי ביותר לקבלת פטנט עם המצאה הינו "קריטריון החידוש", כלומר האם ההמצאה הינה חדשה. לפיכך, לפני התחלת תהליך רישום פטנט על ההמצאה, כדאי לבדוק האם מישהו הקדים והמציא את אותה המצאה. אם אכן נמצא שמישהו הקדים והמציא את אותה המצאה, הרי שאין טעם להגיש עליה בקשה לפטנט.

מסמכי פטנטים הינם מקור טוב לצורך בדיקה האם ההמצאה היא חדש, שכן אם מישהו הקדים והמציא את אותה המצאה, יש סבירות גבוהה שהגיש בקשה לפטנט על ההמצאה שלו. אולם הפרסום אינו חייב להיות בצורה של פטנט, והוא יכול להיות כל חומר שראה אור לפני תאריך הגשת הבקשה לפטנט ("ידע קודם"). הפרסום ברבים יכול להיות הן בכתב והן באופן מקוון, הן במדינתו של הממציא והן בכל מדינה אחרת, הן בשפתו של הממציא והן בשפה אחרת, הן במראה והן בקול.

יחד עם זאת לחיפוש שנעשה במסמכי פטנטים (פטנטים רשומים ובקשות לפטנט) יש יתרון, והוא העובדה שפטנטים מתועדים במשרד פטנטים במדינה בה הם ניתנו, והתאריך הפטנט מופיע בכתב הפטנט, וזאת בניגוד למשל לדף אינטרנט. אבל, כאמור, ידע קודם אינו חייב להיות בצורה של פטנט.


מהי המצאה חדשה

החוק מגדיר המצאה חדשה כהמצאה שטרם התפרסמה ברבים ביום הגשת הבקשה לפטנט.

וכדאי לשים לב לנקודה מאוד חשובה - על מנת שפרסום יישלול מבעל המצאה את זכות הראשונים על המצאתו, עליו להיות בדרגת פירוט כזו שאיש מקצוע בתחום יוכל לבצע את ההמצאה על סמך הפרטים שנודעו ברבים. למשל, לא מספיק שבכתב עת כלשהו צוין שמאן דהוא הצליח להפוך נחושת לזהב, אלא שעל הפרסום לתאר את התהליך ברמת פירוט כזו שניתן יהיה לבצע את ההמצאה על סמך התיאור.

כפועל יוצא מכך, גם אם מישהו הקדים והמציא את אותה המצאה והוא מיישם אותה במפעל שלו, אם הוא לא מפרסם את הפרטים הטכניים של ההמצאה ברבים, הרי שבכל זאת היא נחשבת לחדשה.

עוד על הנושא:

חיפוש פטנטים – היכן

אם ההמצאה הינה מוצר, כדאי לחפש אם יש מוצר דומה. אם מישהו הקדים  והמציא את אותה המצאה, בהרבה מקרים ניתן לגלות זאת בחיפוש התמונות.


תמונות של מוצרים אפשר לחפש ב:

בעבר ממציא היה נאלץ לכתת את רגליו למשרדי הפטנטים על מנת לבדוק האם ההמצאה שהמציא הינה חדשה. אולם היום, כשבסיסי הנתונים של רשויות הפטנטים נגישים לציבור הרחב באמצעות האינטרנט, אפשר לבצע את החיפוש מבלי לצאת מהבית.

להלן רשימה של בסיסי חינמיים נתונים מקוונים של פטנטים:


חיפוש פטנטים – כיצד

הצורה הנפוצה של חיפוש במאגרי מידע היא על ידי שאילתות המורכבות ממילות מפתח ותנאים לוגיים.

את החיפוש אפשר למקד גם בתוך שדות של הפרסום. אחד השדות של מסמכי פטנט הוא התקציר (Abstract). התקציר מתאר את ההמצאה בקצרה, ולכן חיפוש בשדה של התקציר הוא יותר ממוקד לעומת חיפוש בכל הטקסט של מסמך הפטנט. יחד עם זאת יש לקחת בחשבון שהתיאור של ההמצאה שאנו מחפשים עשוי להימצא דווקא בחלק האחר של מסמך הפטנט, ולכן, אם החיפוש שנעשה בתקצירים העלה מספר דל של פרסומים, כדאי להרחיב את החיפוש אל יתר החלקים של מסמך הפטנט.

נתון חשוב נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת הוא הסיווג של ההמצאה. למשרד הפטנטים האמריקני סיווג משלו, וכן גם למשרד הפטנטים האירופי. אבל יש סיווג שמופיע בכל מסמכי הפטנט בעולם והוא הסיווג הבינלאומי, הנקרא International Patent Classification, או בקיצור IPC. יש מנועי החיפוש שמאפשרים לתחום את החיפוש רק לסיווגים מסוימים. אפשר לנצל את הסיווג בצורה פשוטה ויעילה: תחילה מאתרים בין הפרסומים שעלו בחיפוש לפחות פרסום אחד רלוונטי. מאחר ובאותו פרסום מופיע גם הסיווג של ההמצאה, מבצעים חיפוש חוזר שבו מוסיפים תנאי נוסף - הסיווג.
 

למשל, אם מסמך הפטנט הרלוונטי שמצאנו הראה שהסיווג שלו הוא H04L 9/02, אזי מוסיפים בשאילתה את ההגבלה שהשדה של הסיווג הבינלאומי יכול להכיל רק את הערך H04L 9/02. יש לשים לב שבסיווג הבינלאומי הקטגוריה 9/02 H04L היא תת קטגוריה של H04L 9. לכן, אם החיפוש בקטגוריה 9/02 H04L לא העלה מספיק תוצאות, ניתן להרחיב את החיפוש לקטגוריה רחבה יותר, אפילו מבלי לרדת לבדוק את תוכן ההגדרה של הקטגוריה (כמו H04L 9). תמיד עדיף להשתמש בסיווג היותר כללי. חיפוש ממוקד אמנם יביא למספר תוצאות קטן יותר, אבל הוא עשוי להחטיא דווקא את מה שמחפשים.
 

פירוט לסיווג בינלאומי ניתן למצוא למשל באתר הבית של הארגון העולמי לקניין רוחני WIPO, בכתובת הבאה: סיווג בינלאומי


עוד על הנושא:


מנוע חיפוש הפטנטים של גוגל

 בין מנועי החיפוש של פטנטים, היוצא מן הכלל הוא אתר חיפוש הפטנטים של גוגל. מנוע חיפוש הפטנטים של גוגל הינו כלי מצוין מאחר והוא לוקח בחשבון מילים נרדפות, ולא רק את המילים וההטיות שהמשתמש רשם. כמו כן, מנוע חיפוש הפטנטים של גוגל משחרר את המשתמש מהצורך להזין משפט חיפוש המכיל תנאים לוגיים כגון AND ו- OR, סוגריים מקוננים וכן הלאה. למעשה אותו מנוע חיפוש שעשה מהפיכה באינטרנט נרתם על ידי גוגל לביצוע מהפיכה בחיפוש פטנטים, והתוצאה כמובן אדירה.

שנה וחצי של חוסר וודאות

נקודה נוספת המקשה על החיפוש היא העובדה שבקשות לפטנט רואות אור רק שנה וחצי לאחר הגשתן, וגם זה לא מקובל בכל מדינות העולם. ולכן גם אם החיפוש שנערך היה הקפדני ביותר, עדיין יש שנה וחצי של אי וודאות.
כל הגורמים שצוינו מסבירים מדוע כל כך קשה לקבל תשובה מהימנה האם ההמצאה חדשה על סמך חיפוש, והממציא צריך להיות מוכן להפתעות בעת הבחינה.
 

סוגי חיפוש פטנטים

הערכת פטנטביליות: זה החיפוש הבסיסי, ומטרתו למצוא פרסומים דומים, במטרה לבדוק האם ההמצאה אכן חדשה.

החופש לפעולה: לפני שמשקיעים בפיתוח מוצר חדש, יש טעם לבדוק האם כשיצא לציבור הרחב הוא עשוי להפר פטנטים קיימים.

שלילת פטנט: אחת הדרכים להתמודד עם הפרת פטנט היא להוכיח שההמצאה נשוא הפטנט לא הייתה חדשה ביום שבעל פטנט הגיש בקשה לפטנט על המצאתו. במקרה כזה בעל הפטנט קיבל את הפטנט שלו שלא בצדק, ואפשר לבקש את ביטולו.

איתור מפרים פוטנציאליים: מטרתו של החיפוש לאתר מפרים פוטנציאליים של פטנט, במטרה לבקש מהם דמי שימוש בהמצאה המוגנת בפטנט.